Projekt: renfana

Nu är vi mitt i en kurs som heter "Utställning som plats" ett grupparbete mellan Textil, Keramik och Smycke som går 1:a året på mastersprogrammet. Vi ska tillsammans, ca 14 pers, planera och bygga en utställning av tidigare arbeten eller nya. Jag har valt att göra någonting nytt. De känns roligast och bra att komma in i lokalerna på skolan, lära mig hur det funkar i verkstäderna och hitta allt.

Mitt lilla projekt är växtfärgning av renfana. Utifrån en växt få ut så många olika nyanser och ev färger som möjligt. Pressenetar genom att färga in de olika variationerna jag hinner upptäcka under 1,5 veckas arbete, på ett tyg av sidenorganza och frysa in det olika stegen av arbetsprocessen i isblock som hängs i luften ovanför sidenorganzan. Inom ca 6 tim har isblocken smält helt och ur dem syns delar av arbetsprocessen. Jag kommer alltså inte att skapa ett ”färdigt” verk, utan ställa ut min arbetsprocess, så långt jag hunnit, som frusna moment.

Växtfärgning känns som någonting magiskt. Det går dock att förklara allt in på molekylnivå men ändå, det känns speciellt att dra ut färgen ur en växt, förflytta den via vatten, fästa den i en fiber och med ljuset reflekteras kan vi se den, färgen.

Nedan är lite bilder från veckans arbete där jag testat olika idéer och förbereder. Imorgon börjar jag färga in sidenorganzan.

Klicka på bilden för att se i större format.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln